Als je houtrot hebt ontdekt, dan wil je dit graag oplossen. Het is van groot belang om houtrot zo snel mogelijk te behandelen om schade verder te voorkomen. Je kunt het hout redden als je de juiste stappen onderneemt en er tijdig bij bent. Wij leggen je graag de stappen uit om houtrot te behandelen.
De eerste stap is om het kozijn volledig te controleren. Houtrot bevindt zich het vaakst in de hoeken van je kozijn. Je controleert het kozijn door met je hand of de achterkant van een schroevendraaier op het kozijn te drukken. Als het voelt alsof je in een spons drukt en het hout eenvoudig is in te drukken, dan is kans groot dat het hout is aangetast. Ook zie je vaak barstjes in het schilderwerk. Je dient het hout zo snel mogelijk te behandelen. Daarnaast kun je bij verschillende houtsoorten donkere plekken zien in het hout wat duidt op houtrot. In een later stadium wordt het hout donkerbruin en zie je krimps
cheuren in de lengte en de breedte van het oppervlak.
De tweede stap is om te controleren in welk stadium houtrot zich bevindt en of het hout nog is te redden. Je start met het verwijderen van het rotte hout, zodat je goed inzicht hebt hoeveel je moet repareren. Je kunt het hout wegkrabben met een verfkrabber, maar het lukt gemakkelijker met een houtrotfrees of rechte slijper. Verwijder ook de minder aangetaste delen, dit doe je door middel van schuurpapier. Zorg ervoor dat je een centimeter dieper het hout verwijdert dan het rotte hout. Zelfs het kleinste stukje houtrot dien
je weg te halen. Zo weet je zeker dat je al het houtrot verwijdert en er geen nieuwe rotte plekken ontstaan. Ten slotte is het belangrijk dat je hout- en verfresten verwijdert.
Na deze stappen beoordeel je of het overgebleven hout stevig genoeg is om het raam op zijn plaats te houden. Indien het raam hiervoor niet stevig genoeg is, ga je een deel van het kozijn of het kozijn volledig vervangen. Je kan veel houtrot vervangen met twee componenten reparatiepasta. In sommige gevallen is het duurzamer om een stukje hout terug te plaatsen. Als het stevig genoeg is, ga je door met de behandeling van het kozijn.
Om met de opvulling van het hout te starten is het van belang dat het hout volledig droog is. De eerste stap is de voorbehandeling. Hiervoor gebruik je houtimpregneer, deze vuller versterkt het aangetaste hout. Voor de opvulling van hout gebruik je een houtrotvuller. Wij raden aan om hiervoor altijd een plamuurmes te gebruiken.
Nadat je het hout hebt opgevuld en het hout droog is, begin je met het schuren van de de vuller totdat gelijk is met het originele hout van het kozijn. Om extra bescherming aan het hout te bieden, behandel je het hout met een houtbeschermer alvorens te schilderen. Wij raden aan om het gehele kozijn te schilderen, zodat je geen kleurverschil ziet.
Om in de toekomst houtrot te voorkomen is het advies om jaarlijks het hout te controleren en te reinigen. Daarnaast is het van belang dat je regelmatig onderhoud uitvoert aan het schilderwerk. Het advies is om minstens één keer per twee tot vijf jaar het buitenhout te schilderen.
Wil je graag een specialist inschakelen voor advies op maat? Neem vrijblijvend contact met ons op.